Η πρώτη εταιρεία που εγκατέστησε σύστημα air condition στα αυτοκίνητα της ήταν η Αμερικάνικη Packard, το 1939. Η αυτοκινητοβιομηχανία από το Ντιτρόιτ συνεργαζόταν με την εταιρεία Bishop and Babcock Co με έδρα το Κλίβελαντ, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή και την ενσωμάτωση συστήματος κλιματισμού στα αυτοκίνητα της Packard.
Το σύστημα ονομαζόταν «Weather Conditioner» και εκτός από κρύο αέρα, έβγαζε και ζεστό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Βέβαια εκείνη την εποχή αυτή η καινοτομία κόστιζε μια περιουσία και ήταν απρόσιτο για τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου. Ως κάτι νέο και πρωτοποριακό, το σύστημα κλιματισμού είχε πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα, ο κύριος εξαεριστήρας και το σύστημα ανεμιστήρων καταλάμβαναν σχεδόν το μισό πορτμπαγκάζ, το σύστημα δεν διέθετε θερμοστάτη ή μηχανισμό απενεργοποίησης, ενώ το σύστημα παρουσίαζε συχνά θέματα αξιοπιστίας. Με το πέρασμα των χρόνων τα συστήματα κλιματισμού των οχημάτων εξελίχθηκαν και πλέον έχουμε φτάσει σε πολύ προηγμένες λύσεις.
Το air condition των αυτοκινήτων δουλεύει ως εξής: Το κύκλωμα του κλιματισμού αποτελείται από τον συμπιεστή, το εξωτερικό ψυγείο του κλιματισμού, την εκτονωτική βαλβίδα, το ψυγείο της εκτονωτικής βαλβίδας, τις σωληνώσεις και τη βαλβίδα πίεσης. Για την λειτουργία τους, χρειάζεται το φρέον προκειμένου να παράγουν ψύξη. Ο νωπός αέρας περνάει από το μέσα ψυγείο (εβαπορέτα) και δημιουργεί ψύξη με την λειτουργία του κλιματισμού, διέρχεται μέσα από αυτό και βγαίνει παγωμένο. Τώρα σε υγρή μορφή, ένας ξηραντήρας αφαιρεί τις ακαθαρσίες πριν φθάσει στο κομπρεσέρ για να ξανακάνει κύκλο και να συμπιεστεί. Για να επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει τη θερμοκρασία στο αυτοκίνητο, υπάρχει ένας θερμοστάτης στην εβαπορέτα, με τον οποίον ο οδηγός αντιλαμβάνεται την ψύξη της εβαπορέτας, για να μπορεί να αντιληφθεί τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν όμως ότι η ενεργοποίηση του κλιματισμού μειώνει τον αριθμό των χιλιομέτρων ανά λίτρο καυσίμου (καταναλώνει βενζίνη ή πετρέλαιο λόγω του επιπλέον φορτίου του κινητήρα).
Επίσης, τα φίλτρα του air condition του αυτοκινήτου καλό είναι να αλλάζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή, που συνήθως είναι κάθε δύο χρόνια. Το ακριβές όμως χρονικό διάστημα για το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το φίλτρο εξαρτάται από τον τύπο των δραστηριοτήτων που συμβαίνουν στο αυτοκίνητό σας. Σε περίπτωση που το φίλτρο δεν αντικατασταθεί, ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει μέσα από το μπλοκαρισμένο από τους ρύπους φίλτρο, προκαλώντας του κάποια βλάβη, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου.
Τέλος, κάθε χρόνο το μέσο ψύξης έχει απώλειες περίπου 15%, με αποτέλεσμα να υπάρχει και αντίστοιχη μείωση στην απόδοση του κλιματιστικού. Ο ετήσιος έλεγχος – συντήρηση του συστήματος κλιματισμού λοιπόν, θα φροντίσει ώστε να αναπνέετε υγιεινό αέρα, να λειτουργεί αποδοτικά το σύστημα και φυσικά να μην δημιουργηθούν ζημιές που θα σας κοστίσουν πολύ ακριβά για να τις επισκευάσετε.